GR EN

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

e-CMR: η ψηφιοποίηση της διεθνούς φορτωτικής στις μεταφορές φέρνει απτά οφέλη στις ελληνικές επιχειρήσεις
 
Μια σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών της ευρωπαϊκής μεταφορικής αγοράς συντελείται τους τελευταίους μήνες, χάρη στο κοινοτικό πρόγραμμα AEOLIX στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η Ελλάδα. Πρόκειται για την -πιλοτική σε πρώτο στάδιο- ψηφιοποίηση του εντύπου της διεθνούς φορτωτικής CMR που αποτελεί επίσημο συνοδευτικό έγγραφο της εμπορευματικής μεταφοράς και αποδεικνύει την ολοκληρωμένη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των εμπορευμάτων. Με τη χρήση του e-CMR, τόσο οι αποστολείς όσο και οι μεταφορείς εισάγουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα της μεταφοράς, τα αποθηκεύουν σε ηλεκτρονικά αρχεία και ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Το γεγονός αυτό επιφέρει άμεσα οφέλη για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς επιτυγχάνονται:

Μείωση λειτουργικού κόστους
Διαφάνεια και ακρίβεια στη ροή της πληροφορίας
Μεγαλύτερη ταχύτητα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παράδοσης των εμπορευμάτων
Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εξάλειψης χρήσης χαρτιού
Περιορισμός διαχειριστικών λαθών
Πλήρη συμμόρφωση με κάθε νομική και πολιτειακή απαίτηση οδικής εμπορευματικής μεταφοράς εντός και εκτός συνόρων

Η ψηφιοποίηση επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος που ανέπτυξε για τις ανάγκες του AEOLIX η Διεθνής Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών – IRU και την ενσωμάτωση της εφαρμογής σε smart phones επαγγελματιών οδηγών που εκπαιδεύθηκαν κατάλληλα στη χρήση του προγράμματος.

Πέραν των παραπάνω ωφελειών, το e-CMR συμβάλλει παράλληλα στην οδική ασφάλεια καθώς θα είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό σύστημα e-CALL παρέχοντας αυτόματα στις Αρχές σε πραγματικό χρόνο πληροφόρηση για το είδος των εμπορευμάτων φορτηγών τα οποία εμπλέκονται σε ατυχήματα.

Η πρωτοβουλία της ΟΦΑΕ να προωθήσει το e-CMR στη χώρα μας συμμετέχοντας μαζί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα AEOLIX, αποδίδει ήδη καρπούς με τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή να καταγράφουν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέσα από 135 δρομολόγια διεθνών και εθνικών μεταφορών τα οποία υλοποιήθηκαν με τη χρήση ψηφιοποιημένης φορτωτικής. Συγκεκριμένα και με χρονική σειρά υλοποίησης:

Στις 13 Μαρτίου, η Sarmed πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο και ειδικότερα στην αστική διανομή έχοντας έκτοτε επεκτείνει τις πιλοτικές εφαρμογές σε επιπλέον δρομολόγια της εταιρείας.
Την 1η Απριλίου, η Nestlé Hellas ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εφαρμογές κατά τη διενέργεια μεταφοράς εμφιαλωμένων νερών από το εργοστάσιό της «ΚΟΡΠΗ» που λειτουργεί στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Τη μεταφορά των εμπορευμάτων πραγματοποίησε η εταιρεία Papageorgiou Transport & Logistics (PTL), τα οποία παραδόθηκαν στις εγκαταστάσεις της Diakinisis. Οι Nestlé Hellas και Diakinisis επέκτειναν στη συνέχεια τις δοκιμαστικές εφαρμογές e-CMR σε δρομολόγια μεταφοράς εμπορευμάτων από το εργοστάσιο της Nestlé Hellas στα Οινόφυτα, καθώς και σε διεθνή δρομολόγια εισαγωγών της εταιρείας από την Ισπανία στη χώρα μας με φορτηγά οχήματα της Med Frigo, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην έρευνα και στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, σε συνέχεια της συνεργασίας της με την Nestlé Hellas, η Med Frigo εφάρμοσε το e-CMR και στις ελληνικές εξαγωγές, προχωρώντας στην πραγματοποίηση δρομολογίων διεθνών μεταφορών από την Ελλάδα προς την Ισπανία, εντάσσοντας μάλιστα τη μεταφορική εταιρεία Olano Seafood Iberica (μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς ψυχόμενων τροφίμων Seafoodways, στο οποίο ανήκει και η Med Frigo) όπως και τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας Mercadona στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο συνεχούς εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η MED FRIGO εκπαίδευσε στη χρήση του e-CMR 42 οδηγούς και εγκατέστησε την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα με αντίστοιχα email accounts. Ο όμιλος έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον σε κύριους πελάτες της για την άμεση αξιοποίηση του e-CMR.

Οι πιλοτικές εφαρμογές του e-CMR στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Σερβία, Τσεχία, Ρουμανία), ολοκληρώθηκαν εντός του Ιουνίου και τα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν στο final event για το πρόγραμμα AEOLIX στο Αμβούργο στις 26 Ιουνίου.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου (14.30 – 19.00) στο Royal Olympic στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος AEOLIX από το ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ, ειδικότερα του πιλοτικού προγράμματος e-CMR (Living Lab 12 του AEOLIX) από τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών – IRU, καθώς κα τα αποτελέσματα του ελληνικού πιλοτικού προγράμματος από την ΟΦΑΕ και τις συμμετέχουσες εταιρείες. Παράλληλα, αναμένεται η συμμετοχή εκπροσώπων χωρών που συμμετείχαν πέραν της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για το e-CMR: Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία και Σερβία. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και την ΟΦΑΕ με την υποστήριξη του Operations Center.